Şeker Elma

Ömrümde ilk kez görüp tattığım bir meyveyi sizinle de paylaşmak istedim. Uzaktan kozalağa benzeyen bu meyve papav (anonagiller) ailesinin bir üyesi. Adı ise “şeker elma”. İlk bakışta “böyle elma mı olur yahu” dedirtiyor insana ama faydalarını oku oku bitiremedim.
İlk bakışta çok sert görünüyor ama meyveyi bıcak yardımı almadan açmak mümkün.
Bu meyve yaygın olarak Brezilya ve Hindistan’da yetiştiriliyor. Avustralya ve Hindistan’da “muhallebi elması” olarak da biliniyormuş. Türkiye’deki manavlarda pek göremesek de kısa süre önce basında “yeni şifa kaynağı” diye haberleri çıkmış. Ama bizimkiler “Hint ayvası” diye tanıtmışlar ismini. Dünyada bilinen adı ise “sugar apple” yani şeker elma.
Gana'da benim ilk kez rastladığım şeker elması çok çekirdekli bir yapıya sahip. Farklı ülkelerde daha az çekirdekli olanları da mevcutmuş. Çekirdekleri tıpkı karpuzda olduğu gibi siyah ve çok sert. Tadı ise vanilyayı andıran bir yapıya sahip ve meyve dokusu yumuşak
Ispanak Kadar B12 Vitamini İçeriyor
Yüksek düzeyde A vitamin içerdiğinden göz, saç ve cilt için hayli faydalı olduğu söyleniyor. İçindeki vitamin miktarlarını anlamak için biraz araştırma yaptım. Lif yönünden oldukça zengin olması tüketenlerde iyi kolestrol seviyesinin yükselmesini sağlıyor. İçeriğindeki antioksidan ve C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiririyor. B6 vitamini astımı olanlarda atakları engellemeye yardımcı oluyor. B12 konusunda da Ispanak ile aynı miktarda vitamin değeri içeriyor. İçerdiği lifler sayesinde mideyi tok tutması ve kilo vermeyi hızlandırması da faydaları arasında. Ayrıca hamile kadınlar düşük yapma riskini azaltıp sabah bulantısını engellediğini düşündüklerinden düzenli olarak şeker elması tüketiyorlarmış. Doğum sonrası sütü artırdığı da söylenenler arasında. Bu faydaları için tüketecekseniz bir doktora başvurmanızda fayda var. Alerjik bir vücut yapısına sahipseniz alerji yapma ihtimalini de göz ardı etmeyin.
Tropik iklimlerde yetişen bu meyvenin ağacı çokça dallı ama bodur bir yapıya sahip.

Yorumlar