Sizin Gana İsminiz Hangisi?

Toplumdaki çok dilli yapı Gana'da isim seçimlerine de sirayet etmiş. Bir bebek doğduğunda ebeveynleri genelde bir yerel isim, bir İngilizce isim ve bir de hangi soydan, memleketten geldiğini anlatan bir aile ismi veriyor. Sonucunda buradaki insanlar tıpkı pembe dizilerdeki Jose’ler gibi minimum üç isme sahip oluyor. Ülkenin en büyük isminden bir örnek vererek sizi aydınlatayım. Mesela Gana Cumhurbaşkanı'nın adı Nana Addo Dankwa Akufo-Addo. Bu uzun isimler sayesinde biri sırf adını söylediğinde onun nereli ve hangi aileye mensup olduğunu, hangi gün doğduğunu, hangi özellikleri taşıdığını kolayca öğrenebiliyorsunuz. Aslına bakarsanız ergenlik döneminde ismiyle barışamayanlar için güzel bir çözüm. Değiştir, değiştir kullan. İlla ki biri içine siner herhalde insanın.

İçlerinde en şaşırtıcı olanı yerel isimler. Çünkü çocuk hangi gün doğduysa genelde o güne ait isimler veriliyor. Karakterinin de o güne benzediğine inanılıyor. Dolayısıyla doğduğunuz güne göre Ganalılar için dünyanın en iyi aşığı, yönetcisi yada ebeveyni olabilirsiniz. Doğum gününüze hangi özelliklerin yakıştırıldığını görmek için tablonun altına bakın. Kendi yerel isminizi bulabilmeniz için hazırladığım tabloya bakmanız yeterli. Belli mi olur, belki beğenir ve rumuz olarak kullanmaya başlarsınız...

Hangi Karakteri Taşıyorsunuz?
*Gana inanışına göre bir insan pazartesi günü doğmuşsa onunla dünyanın en iyi arkadaşlığını kurabilirsiniz. Dostluk becerileriyle tanınan bu insanlar için zarif, pek çok şey hakkında bilgi sahibi olabilen, itaatkar, ve akıllı ifadeleri kullanılıyor.

*Salı günü doğanların çok iyi birer ebeveyn olacakları düşünülüyor. Kişilikleri için becerikli, sorumluluk sahibi, dürüst, sempatik ve yemek yemeğe düşkün sözleri sarf ediliyor.

*Çarşamba günü doğan çocuklar büyük mutluluk yaratıyor çünkü onların kadın yada erkek fark etmeksizin çok iyi birer insan olacağı düşünülüyor. Temel özellikleri ise sıkı çalışan, sadık, yardımsever ve sevecen olmaları.

*Perşembe günü doğanlar toplumda yönetme gücüyle tanınıyor. Bugün dünyaya gelen çocukların kendisinden emin, inatçı, hangi işi üstlenirse üstlensin ısrarla sonuç almaya çabalayan ve iyimser karakterde olduklarına inanılıyor.

*Cuma günü doğanların fikirleri ve akıl hocalıkları çok güvenilir bulunuyor. Derin düşünmeleri, sanat yetenekleri, hassaslıkları ve tutkulu oluşları cuma günü dünyaya gelenlerin en önemli özellikleri.

*Cumartesi gününün insanlara cömertlik, herkes tarafından hoş bulunma ve güvenilir olma özelliklerini taşıdığı söyleniyor. İnsanlar en iyi aşık ve sevgililerin de cumartesi günü doğanlardan çıkacağına inanıyor.

*Ganalılar’a göre pazar günü dünyaya gelenlerin en ünlü özelliği şımartılmayı sevmeleri. Karakterleri ise zeki, etkili, sabırlı, kendine güvenen ve uyumlu olarak tanımlanıyor.

Yorumlar