Ananaslı Acı Biber Sosu

Ganalılar acıyı en az Urfalılar kadar seviyor. Hatta bazı sosları o kadar acı oluyor ki "en çok ben yerim" diyen adamı bile su peşinde koşturuyor. Burada paylaşacağım tarif ise çok daha hafif. Tabağınıza bir parça aldığınızda acı ile birlikte tatlıyı da damağınıza taşıyacak özel bir sosa ait. Ananas bütün tatlı-ekşi aromasını bu lezzetli sosa taşıyacak ve acı biberle inanılmaz güzel bir birliktelik yakalayacak. Siz de artık patates kızartması, tavuk, köfte gibi yiyeceklerin yanında ketçap yada hardal sos tüketmeyi bırakın rica ediyorum! Damak zevki konusunda bir şeyleri aşmanın, daha keyifli ve sağlıklı yemekler yemenin vakti gelmedi mi? Bu soslar misafir ağırlarken de işinizi kolaylaştıracak. Hiç menü için kendinizi zorlamanıza gerek yok. Güzel bir kasap köftenin yanında konukların ilk kez tadacağı bu sosu sunduğunuzda birden "gurme aşçı olmuşsun sen yahu" övgülerini alacaksınız. Baktınız lezzetten anlamıyorlar, buzdolabından çıkarıp verirsiniz yine ketçabı ;) Bu ürünü son dakika hazırlamanıza da gerek yok. Sosu yaptıktan sonra cam bir kavanozla atın buzdolabına, bir kaç hafta içinde bitirirsiniz. 
Not: Sosu yaparken Gana'ya özgü Habanero biberini kullandım. Ben onu bulamam diyorsanız Türkiye'de birbirinden güzel ve taze acı biberler en güzel seçeneğiniz. Acı seviyeleri değişkenlik gösterdiği için tadıp öyle kullanmanızı öneririm. Acı sivri biber kullanacaksanız Habanero'ya göre miktarı daha çok olduğu için 3 tanesi benim tarifteki ölçüme denk gelecektir. Tabii biber sayısında damak tadınıza göre azaltma yada çoğaltma yapabilirsiniz. 
En önemlisi de bu tarifi yaparken elinizi sakın yüzünüze yada gözünüze sürmeyin. Bende olmadı ama Ganalılar'ın kullandığı bazı biberler ciddi derecede acı olduğu için insanların elini yakabiliyormuş. Bu durumda süt ve buz kullanılması gerekiyor aklınıza olsun. 
Habanero biberi Gana'da en çok tüketilen biber türü. Yeşili normal acılıkta. Kırmızı renkli olanları da var ki tatmak yürek istiyor açıkçası.
İçindekiler
1 Adet Ananas
8 Adet Habanero Biberi (Acı Biber)
1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
10 Yaprak Fesleğen
1 Fincan Beyaz Sirke
1 Çimdik Tuz (Yarım Çay Kaşığı Kadar) 
Ev yapımı acı-tatlı sosun yapılışı çok kolay.
Yapılışı: Ananası soyun, ortasındaki sert yapıyı çıkarın ve ufak ufak dilimleyin. Acı biberlerin içindeki çekirdekleri çıkarın ve onları da ince ince doğrayın. Derince bir tavaya zeytinyağı ile acı biberleri koyun. Orta ateşte biraz pişirdikten sonra üzerine ananasları, sirkeyi ve tuzu ekleyin. Ananaslar suyunu salınca fesleğen yapraklarını da tavaya ekleyin ve karıştırarak çok az daha pişirin. Tüm tarif için ocakta toplam 15 dakika kadar bir süre geçmesi yeterli. Kıvamı hafif sulu olan bu sosu rondodan geçirip ince ve homojen bir yapıya sahip olmasını sağlayalım. Tataaammm! "Acıtropik" sosumuz hazır :)
Sosu ağzı kapanabilen cam bir kavanoza koyup buzdolabında saklarsanız bir kaç hafta içinde tüketebilirsiniz. Fakat yemekte tüketmeden önce dolaptan kullanacağınız kadarını çıkarın ki sos buz gibi kalmasın yiyeceklerin yanında. 
Ananaslı Acı Biber Sosu

Yorumlar