Yanımıza Neler Alalım?

Bu listeyi Gana için yapıyorum ama hemen hemen tüm Afrika ülkelerinde geçerli olduğunu düşünebilirsiniz.
* Sineklerden vücudunuzu korumak için düzgün bir jel yada vücut spreyi.
*Yurt dışında kullanıma açık bir cep telefonu. Eğer burada Türkiye hattınızı da kullanmak istiyorsanız (çift sim kartlı telefonları da tercih edebilirsiniz) ikinci bir cep telefonu daha.
* Sürekli elektrik kesintileri yaşandığı için (özellikle jeneratörsüz bir yere gidiyorsanız) yanınıza doldurulabilir şarj aleti (power bank) alın.
*Güneş kremi mutlaka alın. Güneş kış aylarında bile yüzünü gösteriyor Gana’da.
*Ağzı iyi kapanabilen ve gerektiğinde kola (postacı gibi) asılabilen bir çanta. Hırsızlık ihtimalini hiç aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Siz daha ne olduğunu anlamadan telefonunuz yada cüzdanınız çalınabilir. İlk bakışta herkes birbirine benzediği için kimseyi teşhis bile edemezsiniz. 
*Basit ilaçlarınızı (ağrı kesici, yanık kremi, ateş düşürücü gibi) yanınızda getirin.
*Sinekler sıtma taşıyabiliyor. Bu nedenle sıcak havada da giyilebileceğiniz yapıda (keten gibi) uzun kollu gömlekler, uzun pantolonlar getirin yanınızda. Özellikle doğa yürüyüşlerinde ihtiyaç duyacaksınız.
*Kapalı ayakkabı. Gana sıcak bir ülke olsa da sinek, böcek ihtimallerini göz ardı etmeyin. Ayrıca şehir içinde de etraf çok temiz değil. Bu nedenle sadece parmak arası terliklerinizi alıp gelmeyin. Ağaçlık yerlere gidecekseniz (kene ve benzeri böcek ısırmalarına karşı) ayakkabınızın içine mutlaka çorap da giyin.
*Kişisel bakım ürünlerinizi yanınıza alın. Çünkü çoğu Gana otelinde konaklayanlara ped, kulak çubuğu, diş macunu ve diş fırçası gibi ürünler verilmiyor.
Haydi gelin bir market turuna çıkalım! Ülkede olanları ve olmayanları bazı markalar üzerinden yazacağım için siz okuyuculardan çok özür diliyorum ama size burada bulup bulamayacaklarınızı anlatmamın daha kolay bir yolu da yok. 
Afrika yağlarını kavanozlarda yada açıkta satan pek çok marka var. Tabii bünyenize alerji yapıp yapmayacağını yada içinde tam olarak ne olduğunu bilen yok. Yine de faydalı olduklarını düşünüyorum. Bu fotoğrafta sert bir yapısı olan kakao yağını görüyorsunuz.
Kişisel Hijyen ve Bakım Malzemeleri
Kişisel hijyen ürünleri (şampuan, sabun, ped, kozmetik ürünler ve temizleyiciler) konusunda alışkın olduğunuz markaları Gana’da bulamayabilirsiniz. Mesela Sebamed’i satan bir iki yer var ve her zaman her ürün olmuyor. Nivea’nın basit el kremlerini bulabiliyorsunuz ama kaliteli yüz ürünleri hiç gelmiyor. Yves Rocher, Loccitane gibi markalara ait ürünler de yok tabii ki. Ama alerjik bir cildiniz yoksa Gana’nın doğal ürünlerine bir şans verebilir ve burada ağaçlardan elde edilen doğal kremleri kullanabilirsiniz. Akra’da Mac’in bir dükkanı var makyaj ürünleri satan. Onun dışında bildik markalardan Maybelline ve Loreal’e ait ürünleri gördüm yalnızca. Kadınlar hijyenik pedleri buradaki marketlerde kolayca bulabilir ama markaları Türkiye’dekilerden farklı tabii ki. Mesela Kotex bazı yerlerde satılıyor ama Orkid hiç gelmiyor. Always gibi markaların naylon bazlı seçenekleri çoğunlukta. Pamuk dokulu olanlar ise yüksek fiyatlara satılıyor. Peki Gana süpermarketlerinde neleri bulabilirsiniz? Mesela pek çok şampuan (head&shoulders, pantene, blendax gibi...) markasını Gana’da da bulabilirsiniz. Diş macunu, diş ipi ve fırça konusunda kaliteli pek çok marka da Gana’da hemen her yerde satılıyor. Yalnızca tüm bu ürünlerin Türkiye’nin iki yada üç katı fiyatına satıldığını bilin. Palmolive, Protex, Irish Spring ve Deva sabun markası olarak her yerde karşınıza çıkacak. Gana'da yerel üreticilerden alabileceğiniz kükürtlü yada ağaç özlü sabunlar da var.
Gana'da el dikimi kıyafetler çok popüler. Akla hayale sığmayan renkleri bir arada kullanmak ise işin en önemli sırrı. 
Giyim ve Ayakkabı
Hemen yer yerde satış yapan Zara, Puma, Adidas, H&M, Lacoste gibi dev markalar Gana pazarında yok. Yalnızca Nike, Bennetton ve Decathlon Gana’da birer dükkana sahip. Ama satışı yapılan ürün sayısı hayli az ve bir kısmı da demode. Bir süredir hizmet veren Mango ise kısa süre önce kapandı. Dolayısıyla tüm giysi ve ayakkabı ihtiyaçlarınızı tamamlayıp gelin. İşiniz için sıkça takım elbise kullanmanız gerekiyorsa kesinlikle gömlek, takım elbise yada kravat alışverişini Gana’da halledebileceğinizi düşünmeyin. Burada bulacağınız kravat, gömlek ve takım elbise seçeneklerinden çoğu tasarımlarından dolayı kullananlara 2017’yi değil de daha çok 90’lı yılları yaşatıyor. Burada ihtiyacınız olursa tabii ki topuklu yada spor ayakkabı bulabilirsiniz. Ama beğendiğiniz ürünün size göre numarası olmamasına, kalitesinin sizi tatmin etmemesine yada tüm ürünlerin bir kaç sezon öncesine ait olmasına hazırlıklı olun. Kıyafet konusunda sizin için bir alternatif de kendinize özel giysi diktirmek olabilir. Şehrin her yerinde terziler var ve iyi bir tane keşfedip renkli yerel kıyafetlere sahip olabilirsiniz.
İtiraf etmeliyim ki Gana'daki peluş seçenekleri bazen beni bile -bu yaşımda- görünce mutlu ediyor :)
Oyuncaklar
Oyuncak konusu çocukları olanlar için çok önemli bir konu, biliyorum. Burada oyuncak bulabileceğiniz mağazalar var. Ama çeşit maalesef alıştıklarımız kadar çok değil. Bazı seçenekler Çin’den geliyor ve ne boyası, ne de kullanılan plastik malzemesi önerebileceğim türde değil. Bazısı da sağlık açısından hiçbir sorun teşkil etmese de kalite yönünden sizi tatmin etmeyebilir. Yine de içlerinde çok güzel araba, peluş ve bebek seti seçenekleri mevcut. Eğer çocuğunuzun Barbie, Ben 10, Action Man, Arabalar, Nickelodeon yada Disney Prensesleri gibi popüler oyuncakları oynamasına izin veriyorsanız Gana’da orijinal seçeneklerin satıldığını bilin. Bunlar dışında Monopoly, Jenga, Lego gibi aile oyunları da Gana’da satılan ürünler arasında. Ama fiyatları tabii ki Türkiye’dekilerden biraz daha yüksek. Bu seçeneklerin dışında size Gana’da ahşap ve bez oyuncaklara bir şans vermenizi tavsiye edebilirim. Burada doğal ahşap oymacılığı çok yaygın ve marangozlar genelde hayvan örnekleri çıkarıp satıyor. Siz belirli bir ücret karşılığında kendi oyuncaklarınızı tasarlayıp kolayca yaptırabilirsiniz. Ayrıca şehirdeki dükkanlarda çocukları çok mutlu edecek renkte kumaşlar satılıyor. Burada bez bebek yaptırmak da eğlenceli ve doğal bir seçenek olabilir.
Süpermarketlerde yada sokaklardaki mini marketlerde ürün çeşitliliği çok büyük değişiklik gösteriyor. Mesela gayet modern ve kullanışlı rende setleri olan dükkan az ilerideki rafında babaannelerimizin zamanında kullanılan tencere setlerinden satabiliyor. Gana'nın size ani zaman yolculukları yaşatmasına alışmalısınız ama korku duymanızı istemem çünkü her ürünün günümüz versiyonunu da bulabiliyorsunuz.
Mutfak Eşyaları ve Havlular
Eve dair tüm ihtiyaçlarınızı Gana’da bulabilirsiniz. Ama çok cicili, çok kaliteli yada çok modern seçenekler her zaman karşınıza çıkmıyor. Mesela havlu kaliteleri beni çok mutlu etmedi. Sürekli gelip gitiğim için (Türkiye de zaten havlu konusunda bir dünya markası) bornoz setlerini ve yüz havlularını toplayıp memleketten getirdim. Gana’da espresso alışkanlığı olduğu için Türk kahvesi fincanı bulmakta hiç zorluk çekmeyeceksiniz. Ama ince belli çay bardağı bulabileceğiniz bir yer yok. Bizim gibi evde çay keyfi yapmayı seviyor ve bu ritüelden uzak kalmak istemiyorsanız Türkiye’den bir set alıp getirmenizi tavsiye ederim. Burada sofra için gerekli her çeşit bardağı bulabilirsiniz. Su takımları, likör, viski, shot yada kokteyl bardakları gibi tüm seçenekler var. Hatta Türkiye'den de Lav ve Paşabahçe'ye ait ürünleri getirtiyorlar. Çatal setleri, tava, tencere, sürahi yada yemek takımı gibi mutfak için ne ararsanız Gana’da da var. Fakat çatal-bıçak takımları için bir açıklama yapayım. Çoğu sette küçük çatal-bıçak yok. Çoğunlukla sadece tatlı kaşığı koyuyorlar. Ama biliyorsunuz biz sadece pudingi değil kesilmesi gereken tatlıları da seven, kahvaltı adeti olan milletiz. O nedenle Accra'da kolayca bulamazsanız telaş yapmayın, bilin ki bu durum size özel değil. 

Mobilya
Gana mobilya konusunda genelde hüsran yaşatıyor. Başkent Akra’da iki büyük ve popüler (Gana dışında adı bilinmeyen) mobilya mağazası var. Bu ikili dışında daha ufak çapta satış yapan ve süpermarketlerinde mobilya bölümü olan pek çok mağaza var. Ama size karşı açık olacağım, hemen hemen tüm ürünler kalitesiz, zevksiz ve aşırı pahalı. Bunu sadece ben söylemiyorum. Almanya’dan, Amerika’dan, Lübnan’dan yada İsrail’den gelen de aynı şeyi söylüyor. İki ay tüm mobilyacıları gezip şanslıysanız ancak istediğinize yakın (bakın istediğiniz gibi demiyorum, yakın diyorum) bir şeyler bulabiliyorsunuz. Kendinize özel mobilya yaptırmak isterseniz Türkiyeli bir ekibin Gana'da bir depo açtığını ve kişiye özel tasarımları ürettiklerini bilin. Kısa süre önce Akra’ya bir tane de İstikbal mağazası açıldı. Az sayıda kanepe seçeneği olsa da ortopedik yatak konusunda (Gana’da biz başka ortopedik yatak satan bir yer görmedik) kesinlikle değerlendirmenizi öneririm. Bu mobilya bakma işlerinin iyi yanı kadınlar için bir meşgale haline dönüşmesi ama sabırsız bir insansanız, şimdiden kolay gelsin. En büyük iki sorundan ise henüz bahsetmedim. İlki getirtilen eşyaların adedi. Ürünler az sayıda geldiği için hep bitme yada ikincisinin bulunamaması problemi yaşanıyor. İkinci sorun ise aldığınız mobilyalar için değişim yada iade yapılamaması. Kurulduğunda bir problemi yoksa ve siz eksiksiz teslim aldığınızı işaretlediyseniz ertesi gün bir sorun çıksa dahi hak talep edemiyorsunuz. Mağazaların dışında Ganalı insanlar yol kenarlarında yatak, yemek masası takımı yada koltuk gibi el emeği mobilya ürünleri de satıyor. Bize çeşitli ufak böceklere rastlanabilir dedikleri için hiç cesaret edemedik. Ama göz atıp iyi bir üreticiyle tanışırsanız neden güzel bir seçenek olmasın ki? Gana’ya bir de gemi ile kendi eşyalarını getirten insanlar var. Belki yol biraz zaman alıyor ama kalabalık bir aileyseniz bu da gayet mantıklı bir seçenek.

Temizlik Malzemeleri
Ev temizliğinde kullanabileceğiniz her malzeme elbette Gana'da da var. Domestos, Marc, Duck... Aklınıza gelen her türlü hijyenik temizleyiciyi her yerde bulabilirsiniz. Bulaşık yada çamaşır makinesi deterjanı bulmakta da hiçbir problem yok. Türkiye üretimli lavabo açıcılar ve naftalin bile var.

Yiyecek ürünlerinden hangilerini bulabileceğinizi öğrenmek için burayı tıklayabilirsiniz. 

Yorumlar